‘Kunstzinnig werken helpt écht bij pijn en verlies’

Als je je verdriet wegstopt of negeert door gewoon maar door te gaan en er geen acht op te slaan, kan dat uiteindelijk tot allerlei klachten leiden. Pijn in het lichaam, vermoeidheid, depressie of een burn-out kunnen hiervan het gevolg zijn.

‘Door kunstzinnig werken kun je in contact komen met jouw onderbewuste’, weet Jolita den Doop. ‘Jouw creatie – tekening, schildering of boetseerwerk – vertelt je wat er binnen in jou leeft. Je kunt erover praten, maar woorden zijn soms niet genoeg om gehoor te geven aan jouw gevoelsbeleving. De ervaring leert dat kunstzinnig werken een zeer helende manier is om met jouw pijn en verlies om te gaan.’

Mijn eigen verhaal
Jolita vervolgt: ‘Als coach zet ik verschillende werkvormen in bij pijn en verlies. Als coach en ervaringsdeskundige heb ook ik te maken met pijn en verlies. Zo verloor ik onlangs mijn lieve moeder op de veel te jonge leeftijd van 62 jaar. Tot op de dag van vandaag mis ik haar nog steeds. Dat verandert nooit. Gelukkig kon ik het verdriet goed delen met mijn partner die ook kort daarvoor zijn vader was verloren. Samen praten helpt. Je deelt het verdriet en herkent jezelf in elkaars verhaal.’

Helende werking
Toch zocht Jolita nog wat extra’s. ‘Iets wat alleen ‘ik’ voor mezelf kon doen. Mijn moeder, die altijd als een stevige muur achter me stond, was verdwenen. En dat maakte dat ik het gevoel had alsof ik op het punt stond achterover te vallen. Ik geloof in de helende werking van beeldend werken. Op een dag bekeek ik een oude foto van mijn moeder en mij: zij als mooie, jonge vrouw en ik als als 4-jarig meisje. Ik ben deze foto gaan natekenen om er later een schilderij van te maken. Dit was echt een helend proces voor mij. Het gezicht, de uitdrukking en de ogen van mijn moeder die verschenen via mijn hand en het penseel op het papier … Ik kan het niet uitleggen met woorden’, klinkt het gepassioneerd. ‘De tranen biggelden regelmatig over mijn wangen bij het steeds duidelijker beeld van mijn moeder op het papier. Tranen van verdriet? Ja, dat ook, maar met name over de verwondering van de schoonheid van mijn lieve mam en de liefde die ze had voor haar medemens en voor mij. Daarna verscheen ook ik, het 4-jarig meisje, in de schildering. Het schilderij was af. Ik heb het op mijn dressoir gezet. Vanaf het moment dat het daar staat, voel ik elke dag haar aanwezigheid. Het schilderij toont mij opnieuw dat zij die stevige muur achter mij is. Ik voel me beschermd. Het gevoel is door het proces van creëren in mij verankerd.’

heARTopener
Jolita den Doop is kunstzinnig dynamisch coach en eigenaar van heARTopener, en vertelt dat de coaching mensen helpt de eigen belevingswereld naar buiten te brengen. ‘Klachten komen vaak naar boven op het moment dat je vastloopt in de relatie of op het werk, of wanneer je in een stressvolle periode zit of verlies ervaart. Op zo’n moment is het gemakkelijk om te gaan malen en piekeren, maar daarmee draai je je steeds meer vast.’