‘Ik voel me bevrijd’

Pauline (43): ‘Ik wist niet meer wat nu eerst kwam en wat erop volgde. In ieder geval voelde ik me ellendig over mijn nieuwe functie waar ik helemaal niet op mijn plek zat, maar ook over de eindeloze discussies met mijn man. We leefden langs elkaar heen, en als we elkaar dan wel zagen, ontstonden er onenigheden over allerlei onbenullige zaken.’

‘Ik vond mijn man onredelijk en dat hij geen rekening hield met de situatie waar ik mee te maken had op werk. Bovendien had ik het gevoel dat de zorg voor de kinderen uiteindelijk altijd op mijn bord terecht kwam. Toen ik na een vakantie weer aan het werk moest, stapte ik bijna in tranen mijn bed uit. Op dat moment besloot ik dat het genoeg was en dat ik iets moest doen.’

Vast in mijn hoofd
‘Diezelfde week ben ik gaan rondkijken of coaching iets voor me zou zijn. Maar mijn probleem is juist dat ik zo vastzit in mijn hoofd, en daarmee dingen soms groter maak dan ze zijn. Daarom vreesde ik dat gesprekken mij alleen maar meer in mijn hoofd zouden laten vastlopen. Mijn beste vriendin raadde me kunstzinnig dynamisch coaching aan. Ze had hierover gelezen en dacht dat het goed zou passen bij mijn hulpvraag. Tot op de dag van vandaag ben ik haar dankbaar voor deze tip.’

Natuurlijke samenwerking
‘Met Jolita werken ging op een heel natuurlijke manier. Zo spraken we over waar ik mee zat, maar hielp ze me ook te mediteren om juist gedachten los te kunnen laten. Onder haar begeleiding kon ik werken met kleur en beeld, en kreeg ik inzicht over waar ik vastliep. Ik durfde voor mezelf niet toe te geven dat mijn baan niet bij me paste en dat ik veel liever mijn oude functie terug had. En omdat ik altijd sterk wilde zijn, trok ik alle verantwoordelijkheden in het huishouden naar me toe waar ik vervolgens doodmoe van raakte.’

Oplossing in mijzelf
‘Soms denk ik terug aan die periode en dan kan ik niet geloven dat ik zo lang met mijn klachten ben doorgelopen. Ik liep eigenlijk onbewust continu tegen mijn eigen grenzen aan, maar was me er niet van bewust dat de oplossing in mijzelf zat. Jolita heeft me helpen inzien dat mijn gevoel niet onderdrukt moet worden door mijn verstand. En ik voel me bevrijd.’

Kunstzinnig dynamisch coachen
Kunstzinnig dynamisch coachen is een coachingmethode waarbij je creatief en kunstzinnig werkt aan jouw ontwikkeling. Deze methode van coaching brengt je dichter bij jezelf, en heeft als doel via de kunst tot nieuwe inzichten te komen. Hiervoor hoef je echt niet te kunnen tekenen of schilderen. Het gaat om het proces en niet om het resultaat, waarbij imperfecties juist welkom zijn.

Hoe gaat dit in zijn werk?
Eerst stel je met de coach jouw hulpvraag vast. Op basis hiervan ga je in stilte aan het werk met een beeldende opdracht. We maken verbinding met het hoofd en het hart via de handen. Jouw creatie weerspiegelt jouw emoties en wat er (onbewust) in jou leeft. De volgende werkvormen kunnen hierbij gebruikt worden:
– tekenen
– schilderen
– boetseren
– stem- en lichaamswerk
– geleide fantasieën
– visualisaties

Heartopener
Jolita den Doop is kunstzinnig dynamisch coach en eigenaar van Heartopener, en vertelt dat de coaching mensen helpt de eigen belevingswereld naar buiten te brengen. ‘Klachten komen vaak naar boven op het moment dat je vastloopt in de relatie of op het werk, of wanneer je in een stressvolle periode zit of verlies ervaart. Op zo’n moment is het gemakkelijk om te gaan malen en piekeren, maar daarmee draai je je steeds meer vast.’

Reflecteren via kunst
‘Soms maak ik gebruik van de natuur. Dan gaan we wandelen en praten. Het tweede rondje blijven we stil, waarna er tijd is voor een meditatieve oefening. Dit helpt om dichtbij het gevoel te komen. Vanuit dit startpunt gaan we creëren. Omdat veel mensen doorgaans creëren uit het verstand, kunnen ze echt verrast raken door de creatie die voortkomt uit het gevoel. Wanneer we er vervolgens over gaan praten, blijkt dat er uit die creatie en uit dat gevoel allerlei antwoorden naar voren kunnen komen. De kunst biedt een mogelijkheid om te reflecteren op jezelf: want zijn er dingen die je eigenlijk niet van jezelf wist?’

Training: word wie je wilt zijn
Jolita: ‘Gun jij jezelf de tijd en aandacht om te kunnen zijn wie je wilt zijn? Doe dan mee aan Mibonart (Mind, Body, Nature & Art), een innerlijke reis! Gedurende 12 weken komen we om de week in een kleine groep (maximaal 6 personen) bij elkaar voor een sessie van 2,5 uur. Onderdelen van deze training zijn meditatie, visualisatie, stem- en lichaamswerk, de natuur en kunstzinnig werken (schilderen / tekenen). We werken binnen, maar ook buiten in de natuur. Denk aan een stiltewandeling of aan voorwerpen uit de natuur die voor je kunnen spreken. Via deze training, die voor iedereen toegankelijk is, ga je spelenderwijs en ongemerkt reflecteren naar jezelf, groeien en ontwikkelen in je persoonlijkheid die weer doorwerken naar je werk en je (persoonlijke en/of zakelijke) relaties. Deze training start in september, en er zijn nog een aantal plekjes vrij! Schrijf je in en dans na de training het nieuwe jaar in met kracht, zachtheid, creativiteit en een enorme boost zelf-liefde waar anderen door aangeraakt mogen worden. Je straalt omdat je weet dat je goed bent zoals je bent!’ Mail voor inschrijving of antwoorden op vragen naar contact@heartopener.nl.